Print deze pagina

Kruidentip voor de maand november

UIEN :

Van al de bolgroenten heeft de ui veruit de meeste geneeskrachtige eigenschappen. Hij wordt onrijp (sjalot) en rijp gebruikt. De bol, die goed in de schil is verpakt, bevat de vluchtige olie die verantwoordelijk is voor de scherpe geur van de ui. De ui is waarschijnlijk afkomstig uit Azië en wordt al eeuwenlang gekweekt. De ui wordt culinair en medicinaal gebruikt ; hij verwarmt het lichaam en stimuleert de bloedsomloop, net als knoflook. Uien zijn misschien wel de bekendste geneeskrachtige groenten.
De ui werkt ontsmettend, antibiotisch, diuretisch, kalk- en slijmoplossend, verlaagd de bloeddruk, stimuleerd de spijsvertering, zuiverend, heelt wonden (door een schijfje van de ui erop te leggen), verlicht hoest en verkoudheid, bevat veel vitamine C, mineralen, fosfor, is ook goed voor het geheugen, de concentratie en creatief denken. Vandaar dat de ui wel degelijk heel gezond is in de dagelijkse voeding.

Een recept met de ui om verkoudheden tegen te gaan :

300g gehakte ui + 100g honing + 1 fles witte wijn : dit mengsel laat men twee dagen staan en dan neemt met hiervan 2 tot 4 eetlepels per dag.